Müsilaj ile mücadelede tüm belediyelerin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini hatırlatan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kocaeli’de, Bursa’da arıtmaların tamamı çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de arıtma tesisi yapması lazım” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, katıldığı bir televizyon programında Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj ile ilgili açıklamalarda bulundu. Büyükakın, “Müsilaja neden olan mikroorganizmalar var. Bunu bilim adamları söylüyor. Ne olduğunu biliyoruz, nasıl olduğunu da biliyoruz. Nasıl oluyor? Bu canlı azot ve fosforla besleniyor. Azot ve fosforun kaynaklarını Marmara Denizi’ne veren kaynak sebepler var. Bunlardan bir tanesi evsel atıklar. Yani kanalizasyon. Siz Marmara Denizi’ni kanalizasyon olarak, fosseptik çukur olarak kullanırsanız bu kanalizasyonun içindeki azot ve fosfor bu canlının beslenme kaynağı olur. Uygun sıcaklık ortamında da bu canlının popülasyonu çok artar ve bütün denizi kaplar. Siz Marmara Denizi’ne günde 4,5 milyon metreküp evsel atıksuyu, yani kanalizasyonu deşarj ediyorsunuz. Bunun yüzde 53’ü ön arıtma ile gidiyor. Ön arıtma nedir, kaba pisliği tutarsınız geri kalan pisliği denize bırakırsınız. Görüntüde bir pislik olmaz ama aslında azot ve fosfor o ortama verilir. 4,5 milyon metreküplük evsel atığın, kanalizasyonun yüzde 53’ü hiç arıtma yapılmadan, yani ön arıtma yapılarak Marmara Denizi’ne deşarj ediliyor. Bu yüzde 53’ün, yani yaklaşık 2 milyon metreküpün yüzde 97’si İstanbul’dan kaynaklanıyor” dedi.
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma tesisi yapması lazım”
Konunun parti meselesi olmadığının altını çizen Başkan Büyükakın, “Bakın bu bir partiye ait belediye konusu da değil. Bursa CHP belediyesinde. Mevzu CHP-AK Parti mevzusu da değil. Bursa Büyükşehir Belediyesi işini yapıyor, tebrik ediyoruz ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma tesisi yapması lazım. Biz bu konuları gündeme getirdiğimizde ’Biz şu kadar içme suyu hattı yaptık’ deniliyor ama ne kadar arıtma tesisi yaptın? Arıtma tesisi yapmadın. Tam tersini arıtma tesisinin temel atmama törenini yaptın. Sorun burada. Bu Marmara sadece İstanbul’un değil ki. Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ Hepimizin burası. Yalova da var. Siz tek başınıza bir noktada çözüm ürettiğinizde diğerleri bu çözüme ortak olmadığında Marmara’nın kurtulma şansı yok” diye konuştu.
“Bu durum müsilaja yol açar”
Büyükakın, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu mikroorganizmanın besin kaynağı azot ve fosfor olduğu için biz arıtma tesislerinde, özellikle biyolojik arıtma tesislerinde, azotu alırız. İleri biyolojik arıtma tesislerinde ise buna ek olarak fosfor da alınır. Eğer azot ve fosforu hiç arıtmadan denize bırakırsanız, bu durum müsilaja yol açar. Arıtma tesislerinde azot ve fosfor ortamdan uzaklaştırılır. Bu sayede müsilaja sebep olan mikroorganizmanın besin kaynağı ortadan kaldırılmış olur. Eğer besin kaynağını ortadan kaldırmazsanız, bu mikroorganizma beslenirken bir yandan da denizdeki oksijeni tüketir. Bu, aslında şaşırılacak bir durum değil; bilim insanları bunu zaten söylüyor”
Henüz Yorum Yok